Sigortacılık Sektöründe Acentelerin Önemi

Sigortacılık Sektöründe Acentelerin Önemi

Sigorta, insanların yaÅŸadıkları süre zarfında gerçekleÅŸebilecek sosyal, ekonomik ve fiziksel risklere karşı tercih ettikleri korunma kalkanlarından birisidir. Sigorta ÅŸirketleri, belli bir prim karşılığında söz konusu riskleri üstlenerek riskin gerçekleÅŸmesi sonucunda ortaya çıkacak kayıpların para ile ölçülebilen zararlarını karşılamakta olan kurumlardır. Sigortacılık sektörü, günümüzde ekonomik ve sosyal hayatta önemli bir yere sahiptir ve gün geçtikçe de artan bir ivmeyle yerini daha da pekiÅŸtirmektedir. Sigorta sektörünün ülke ekonomisindeki yeri, o ülkeye ait geliÅŸmiÅŸlik düzeyi hakkında da mühim bir fikir verir. Tüm dünyada olduÄŸu üzere ülkemizde de sigortacılık sektörü her geçen gün geliÅŸmekte ve günlük yaÅŸamımızda yerini son derece saÄŸlamlaÅŸtırmaktadır.

Sigorta AcenteliÄŸi Nedir?

Sigorta ÅŸirketlerine baÄŸlı bir ÅŸekilde mesleki faaliyette bulunan; yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ya da sözleÅŸmeyle belirlenmiÅŸ olan sigorta aracısı kurumdur. Sigorta yaptırmayı isteyen kiÅŸilerle sigorta ÅŸirketi namına görüÅŸmelerde bulunmak, verilen yetki baÄŸlamında poliçe ya da teminat belgesi düzenlemek, hasar halinde sigortalıya danışmanlık etmek, prim toplamak ve yetkili olduÄŸu takdirde belli bir miktara deÄŸin hasar ödemek gibi hizmetler; acentelerin yapmış olduÄŸu faaliyetler arasındadır. Sigorta acenteleri vermiÅŸ oldukları hizmet karşılığı; sigorta türü ve yetki düzeyi oranında komisyon almaktadır. Sigorta acenteleri, baÄŸlı oldukları ÅŸirketin koymuÅŸ olduÄŸu prensipler dahilinde hareket ederler. Sigorta acenteleri; müÅŸteri memnuniyeti ve talepleri aynı zamanda ÅŸirketin menfaatleri doÄŸrultusunda iÅŸlerini yürütürler.

Acentelerin Önemi

Günümüzde çok gerekli ve önemli bir sektör olan sigortacılık, iyice varlığını hissettirmekte ve her geçen gün daha hızlı adımlarla ilerlemektedir. Sigortacılığın önemli bir parçası olan sigorta acenteleri, sigorta sektörünün prim üretimi içinde almış olduÄŸu pay açısından çok fazla dikkat çekmektedir. Bireyler veya kurumlar için acente kullanılmadan sigortacılık faaliyetini yürütmek neredeyse olanaksızdır. Acentelerin asli görevleri, sigorta ÅŸirketlerinin ulaÅŸmak istedikleri hedef kitlelere, kendi sosyal ekonomik imkanları doÄŸrultusunda ulaÅŸmalarıdır. Yani sigorta ÅŸirketinin pazarlamış olduÄŸu riskler için kiÅŸilerde riski devretme gereksinimini uyandırmak ve bu ihtiyaç içerisinde bulunanları ait olduÄŸu sigorta ÅŸirketine yönlendirmek son derece mühim bir görevdir.